Dit is waarom een dieet voor jou meestal niet werkt
13 februari 2019 

Dit is waarom een dieet voor jou meestal niet werkt

Als je Google vraagt te zoeken naar de manier om snel af te vallen, dan krijg je letterlijk tientallen – al dan niet honderden – dieetboeken en afslankprogramma’s voor je neus. Zou zo’n supplement of dieetboek echt goed helpen, dan zou niemand inmiddels meer struggelen met het getal op de weegschaal toch? Om heel eerlijk te zijn… ik zie in de praktijk vaak dat het niet het dieet is dat niet werkt, maar de persoon die het werk niet doet. En nu ik dit zo opschrijf besef ik me dat dit wat lulliger klinkt dan het is hoor haha. Afvallen en strakker worden heeft met veel meer dingen te maken dan alleen even wat groenteshakes en gembershots achterover slaan. Sociale druk, mentale challenges overwinnen, het veranderen van jouw huidige gewoontes zijn uiteindelijk de basis van jouw behaalde succes (of niet). Herkenbaar of niet, als jij al eens een dieet hebt geprobeerd met nauwelijks of helemaal geen resultaat, lees dan zeker verder. Dit is namelijk waarom een dieet voor jou meestal niet werkt.

afvallen-zonder-gedoe-socialmediaWanneer je even naar de wc gaat, je telefoon pakt en door je Instagram scrolt, word je overladen met slanke en strakke fitgirls die #happylife uit een kokosnoot drinken op een rotsblok in een super fashionable badpak. Je weet wel, zo een waarin je eigenlijk op een rollade lijkt als je niet de juiste pose aanneemt. Moet ik wel even eerlijk zijn dat ik zelf ook gek op kokosdrankjes, een hotte bikini en ja, als ik straks op reis ben zal ik ook ongetwijfeld een kek fotootje delen op mijn Instagram haha. Het zou zomaar kunnen dat ik zojuist mijn volgende Insta foto heb beschreven, maar wel even één heel belangrijk verschil wat ik graag wil benadrukken:

Als ik in diezelfde bikini een frietje zit te eten, dan zul je dat ook zien haha. En voor mij volgt op Instagram, laat ik het je ook weten als ik mezelf weer eens met frisse tegenzin door een workout heen sta te worstelen. Wat er in mijn ogen ‘mis gaat’, is dat social media de illusie creëert dat je gelukkiger bent als je je strakke squatkontje Levi’s maatje 26 kunt wurmen.

Dat is waarom die detox programma’s en killer-dieetboeken zo goed verkopen. Ze beloven je namelijk dat gelukkige gevoel als je er zo uitziet. Maar eerlijk… Wie houd zo’n dieet vol? Wie gaat er de rest van haar leven teren op vloeibare groene spinazie drapjes en een gekookt ei per dag?

Het totaalplaatje is veel en veel belangrijker. Jouw eigen gewoontes volledig aan de kant schuiven is helemaal niet nodig en ook dat chocolaatje en glas wijn in het weekend kun je prima blijven nemen.

Echt?

Ja. Echt 😉

Je hoeft niet naar de sportschool voor een betere shape

Het lijkt wel alsof je geen bikinibody kunt krijgen zonder uren lang met dumbbells in je hand door de sportschool geen te lungen. Onzin. Ook zonder sportschool, en zelfs zonder sportmaterialen(!), kun je een super strakke shape krijgen. Uiteindelijk komt het er op neer dat je gewoon meer moet bewegen dan je nu doet. Super cliché, maar fiets je nooit naar je werk? Ga dan eens 2-3x per week op de fiets naar je werk en je fietst als 50% meer dan je eerst deed. Houd je van wandelen met de hond? Ook top! Misschien kun je zelfs wat stukjes gaan joggen om de intensiteit te gaan verhogen 🙂 Om je shape strakker te krijgen moet er overigens wel iets met krachttraining gebeuren. Spieren zorgen uiteindelijk voor de vorm van ons lichaam. Doe je daar niets mee, dan word je wel slanker maar niet strakker qua shape. Met workouts van zo’n 20 minuutjes voor thuis kun je mega resultaat behalen. Klik hier om een stukje te checken of wat dan een optie zou zijn.

In Shapeflix doe ik trouwens niets anders dan vette thuisworkouts voor je maken en uploaden. Super handig, hoef je er zelf niet over na te denken of naar te zoeken. Kun jij je gewoon focussen op DOEN. Klik hier als jij jouw goal wilt behalen. 

“Vandaag even lekker een cheatday #joepi”snel-strakker-worden-zonder-dieet-cheatmeal

Zo’n typische foto: een sporttop aan in een lekker knallend kleurtje, make-up he-lu-maal on point, hoge lange paardenstaart met zo’n fotogenieke box van de Dunkin Donuts in de hand.  Hastag ‘cheatday’. Je hebt het ze vast wel eens gezien. Er wordt in fitland veel gesproken over cheatdagen. Één dag in de week waarop je helemaal los kunt gaan, zolang je je de rest van de week maar super healthy gedraagd. Niet zo’n handig idee als je voor balans wilt gaan. Je leeft op deze manier alsnog in de alles-of-niets mindset. Op deze manier maak je een heel duidelijk onderscheid tussen goed en slecht. Gezond en ongezond. Terwijl er eigenlijk geen goed of fout is. Wel is er een slimme en minder slimme keuze. Ja, een appel is beter een een brownie. Nee, één appel eten geeft je geen sixpack en van één brownie kom je niet meteen 5kg aan. Je hoeft jezelfdus niets te ontzeggen, maar je moet binnen de hoeveelheid calorieën die jij op een dag mag hebben zo verstandig mogelijk keuzes maken.

Is een cheatday dan super slecht? Dat ligt er helemaal aan hoe je zo’n dag dan invult. Als een cheatday voor jou betekent dat je 1x in de week iets super lekkers mag eten zoals een stuk chocolade, dan is het prima. Dan helpt die cheatday jou om de rest van de week gezond te eten. Laat je op een cheatday alle remmen los, dan is de kans groot dat je veel te veel calorieën binnenkrijgt en dan dat een deel van je goede gedrag die week voor niks is geweest.

 

Mindset

Op een zwak fundament kun je een villa neerzetten met alles erop en eraan, maar vroeg of laat zal de villawoning gebreken gaan vertonen en uiteindelijk helemaal instorten als je er niet op tijd wat aan doet. Vergelijk je me nu met een ingestorte villa hoor ik je denken? hahah nee, maar ik zal je uitleggen waarom deze vergelijking zo toepasselijk is. Iedereen heeft namelijk bepaalde gedachtes over zichzelf:

“Ik ben niet sportief.”
“Ik kan slecht eten gewoon niet afslaan.”
“Ik eet nu eenmaal in een keer een pak koek op.”
“Sportschool, dat is gewoon niet wie ik ben.”

En er is een stemmetje in jouw hoofd dat al deze overtuigingen in stand wil houden. Heeft iets te maken met psychologische dingen uit de evolutie, overleven.. beschermen. Googel maar eens op ‘reptielenbrein’ of klik hier als je mijn gratis ebook over mindset wilt ontvangen als je hier meer over wilt weten. Mijn ervaring is dat de oorzaak van het niet kunnen volhouden hier ligt. De neiging is om dat alles-of-niets-gedrag te blijven houden. Vol overtuiging aan een dieet beginnen, super goede nieuwe hardloopschoenen kopen met bijbehorende professionele outfit en en er dan vol tegenaan gaan… totdat die stem weer inkickt “Je bent te moe. Beter ga je vanavond vroeg naar bed.’ ‘Je bent zo goed bezig, vanavond mag je wel wat lekkers.” enzovoorts enzovoorts. In no time ben je weer terug bij af. We beschouwen dat stemmetje met al deze overtuigingen namelijk als de waarheid. Als wie we echt zijn. En daardoor verliezen we totaal het besef van wat en de realiteit is. Stel je voor dat je €15.000 per maand zou krijgen als je iedere dag naar de sportschool zou gaan, dan weet ik zeker dat je er opeens wel iedere dag zou staan. Ondanks het feit dat jij jezelf beschouwd als: “Ik ben gewoon niet sportief.”

Je wilt deze gedachtes en overtuigingen zien als het fundament van de villa. De nieuwste slowjuicer en duurste hipste sportoutfit die je aanschaft zijn de luxe villa met alles erop en er aan. Blijf jij jezelf zien als iemand die gewoon niet sportief is, dan beland die nieuwe outfit zo weer in de kast en jij op de bank. Train jij jezelf om krachtig te denken. Te besluiten dat je vanaf nu wél sportief bent. Dat je het wél kunt, want dat is wie jij bent en wilt zijn, dan is de kans groot dat je die nieuwe sportoutfit wel blijft gebruiken. Het is tenslotte wie je bent 😉

Jouw mindset is het fundament en de sleutel tot succes. Pak daarom liever iedere week 1 of 2 belangrijke dingen aan dan dat je in een keer het roer heel extreem omgooit en binnen no time weer terug bij af bent.

 

You can do this babe!

Over de schrijver
Reactie plaatsen