Fit(ter) worden, is het niet vermoeiend om altijd maar zo bewust te leven?
27 oktober 2020 

Fit(ter) worden, is het niet vermoeiend om altijd maar zo bewust te leven?

Iemand vertelde me laatst dat ze haar dieetende leven maar had opgegeven: “Zolang ik maar lekker in mijn vel zit. Die extra kilootjes moet ik gewoon leren accepteren. Fitter worden, het is veel te vermoeiend om zo bewust te leven.” Mooie instelling, tot op zekere hoogte. Het nastreven van een schoonheidsideaal moet ook absoluut geen einddoel zijn. Daar ga je geluk niet vinden. In een fitter en gezonder lijf wel. Altijd maar bewust moeten leven is ook veel te vermoeiend toch? Zeker. Altijd maar bewust leven is ook vermoeiend. Misschien ook wel ongezond? Maar… leven we wel zo bewust? 

Ik vraag het me af. Zijn die extra kilootjes er niet juist bijgekomen doordat we niet bewust leven? De automatische piloot waarop we allemaal varen? Gewoontes die we hebben, maar niet eens doorhebben omdat ze voor ons zo normaal geworden zijn? We leven in een leven dat steeds sneller gaat. Harder werken. Meer doen in minder tijd. Kortere lijntjes naar iedereen en door middel van push-berichten zijn we iedere seconde van dag op de hoogte van heel de wereld. 

Leef je wel echt zoals je wilt? Of steef je bewust of onbewust toch de verwachtingen van de omgeving/maatschappij na?

Eigenlijk is dat onbewust meegaan in al die verwachtingen is pas vermoeiend. Toch?

Het kan heel goed dat je ‘bewust leven’ als vermoeiend ervaart. Je bent tenslotte bezig met het veranderen van gewoontes en dat vraagt gedurende een periode jouw full time focus. In die zin ben je ‘bewust aan het leven’. Maar gek genoeg is het nodig om juist dat onbewuste leven te veranderen. Die nieuwe gewoontes worden uiteindelijk ook weer onbewust. Kun je het nog volgen?

Ulgh: zo misplaatst vaak: “Je moet gewoon jouw mindset aanpakken.”

Een uitspraak waar momenteel mee gesmeten word op socialmedia. Als je me inmiddels een beetje kent, dan weet je dat mindset in mijn ogen heel vaak in een verkeerde context staat. De indruk wordt gewekt dat je volledig zelf de verantwoordelijkheid kunt nemen voor hoe jouw leven eruit ziet. In zeker zin is er heel veel te sturen door middel van mindset, maar sommige shit overkomt je gewoon. Ik viel drie jaar geleden van het podium door een fout van de techniek en ervaar daar nu nog steeds de gevolgen van. Ligt dat ongeval en de gevolgen hiervan aan mijn mindset? Nee, natuurlijk niet haha. Met mijn gedachtes had ik het object waar ik inzat echt niet terug het podium op kunnen duwen toen de mannen van de techniek het de verkeerde kant op stuurde. Wel heeft mindset mij geholpen om de tijd die daarna volgde zo optimaal mogelijk in te vullen. Ga je wachten tot alle klachten over zijn of pak je alles op wat je wel kunt?

In het kader van fitter en strakker kun je bijvoorbeeld zodra er een gezellig etentje gepland staat de handdoek in de ring gooien, omdat ‘alles toch al mislukt is’. Of je richt de dagen daaromheen zo in dat je alsnog jouw goal voor ogen kunt houden.
Kun je meteen maar de hele zak m&m’s opvreten, omdat je toch al een extra handje hebt genomen dat niet op de planning stond… Of je zegt tegen jezelf dat er niets aan de hand is als je het hierbij laat.

Dat is mindset. Dealen met alles wat op je pad komt.

Van bewust naar onbewust

Bewust leven, het is inderdaad iets waar je ‘bewust’ mee bezig moet zijn. Maar uiteindelijk zal het ook overgaan naar ‘onbewust’, omdat nieuwe gewoontes eigen zijn geworden. Denk maar aan koffie drinken. Niemand heeft van haar eerste slok genoten. We zijn het bewust blijven proeven en hebben het nu onbewust allemaal toegevoegd aan onze ochtendroutine haha.

Dit is een proces waar je bewust mee bezig bent geweest welke uiteindelijk onbewust, onbewust is geworden. Snap je? haha!

Stap voor stap

Hoe vaak ben je al aan een programma begonnen?
Hoe vaak heb je de koelkast al volgestouwd met gezonde snacks om vervolgens na twee weken weer helemaal los te gaan op chips?

Als eerste stap wil je aanpakken wat voor jou de grootste struggle is. Misschien eet je al heel gezond en weet je dat je moet gaan sporten om meer energie te krijgen. Het kan ook zo zijn dat je wel al af en toe sport, maar nog steeds te vaak graait naar ongezond eten. Misschien wel beiden? Welke zijn dan in jouw geval het belangrijkst?

Het is moeilijk hoor, de juiste eerste stap kiezen.

Als mens ben je nu eenmaal zo ingesteld dat je jouw doel nog liever gisteren dan vandaag behaald.
Hoewel je beter weet dat het uiteindelijk niet werkt, pak je toch alles steeds weer in een keer op. Deze keer moet het lukken toch? Nu doe je het ‘echt’.

Welke stap zou voor jou de eerste stap zijn?

Als je écht eerlijk naar jezelf durft te kijken, dan weet je wel waar je vandaag nog mee zou moeten beginnen.

Wat is voor jou de eerste stap?
– Gezonder eten
– Minder snoepen
– Regelmatiger sporten
– Minder op je telefoon zitten
– Beter plannen
– Dagelijks gezonde snacks klaarzetten om de drempel te verlagen
– Met een coach aan de slag gaan
– Ontdekken wat je qua sport leuk vind
– Dat ongebruikte sportschool abonnement opzeggen en een eigen matje voor thuisworkouts aanschaffen
– Naar je omgeving uitspreken waar je mee zit
– Doelen op papier zetten

Zo kan ik jou helpen

Jouw eerste stap hoeft hier natuurlijk niet tussen te staan he. Het is slechts wat inspiratie. Ik werk al meer dan 4 jaar met vrouwen die aan hun fitheid en shape willen werken. Zonder gek dieet. Zonder saaie trainingen. Zonder onnodig veel tijd kwijt te zijn. In Shapeflix ga je niet aan de slag met een programma, maar help ik je stap voor stap jouw huidige leven te optimaliseren. Geen grote ommezwaai qua eten dus of intense trainingsplanning waar je je opeens maar aan moet houden. Door middel van onder andere één focus punt per week, krijgt iedere struggle alle aandacht. Niet meer alles tegelijk dus. Super effectief! Ook heb ik het eerste half jaar iedere maand een bonus cadeau waarmee je jouw goal nog meer kunt boosten. De workouts zijn kort en krachtig. Je kunt ze trouwens ook overal doen waar jij maar wilt. In de woonkamer, de tuin, op vakantie… je bent dus geen uren per week kwijt aan het reizen naar een les of sportschool!

Zin om aan de slag te gaan? De juiste stap voor stap aan te pakken?  Probeer dit eens 🙂

Stuur me gerust een berichtje als je vragen hebt!

Over de schrijver
Reactie plaatsen