Kun je afvallen met thuis workouts?
16 oktober 2020 

Kun je afvallen met thuis workouts?

Kun je afvallen met thuis workouts? Zeker! De cravings naar een energieker gevoel en fitter in je vel zitten nemen bij veel chicks toe sinds de corona crisis. Samen met de cravings naar chocolade, eten bestellen en lekker borrelen. Heel veel borrelen… haha! Je bent dus zeker niet de enige die nu meer dan ooit wilt knallen en het minder dan ooit kan opbrengen. Het zou mogelijk moeten zijn toch, afvallen met thuis workouts? Zeker! Maar het totaal plaatje is – net als voor de corona crisis – groter dan alleen een workoutje pakken. Omdat ook mijn motto ‘Strak en fit zonder bullshit’ onveranderd is, neem ik je in dit artikel mee in alles wat je moet weten om jouw doel(en) vanuit huis te behalen.

 

Met alléén een thuis workout val niet af

Niet alleen las je al zoiets in het intro van dit artikel, ook deze kop zegt het al: met alleen een workoutje in de woonkamer zo nu en dan kom je er niet. Hoewel iedere vorm van bewegen direct bijdraagt aan een lekkerder gevoel, is het stukje voeding onvermijdelijk om aan te pakken wanneer je ook wat wilt afvallen. Verloopt het afvallen niet zoals je wilt? Geef dan nooit alle schuld aan jouw trainer of trainingsschema. Het plaatje is tenslotte groter dan alleen de workouts. Welk type workout je doet is overigens wel heel belangrijk. Als je dan toch aan de slag gaat, dan wil je ook wel alles uit die training halen toch? Super zonde als je een uur hebt gesport en je eigenlijk met een andere workout meer resultaat had kunnen behalen. In misschien ook nog wel minder tijd…

Hoe ziet een training voor thuis er uit?

Omdat we in dit artikelen kijken vanuit de doelstelling ‘afvallen’, verwacht je natuurlijk een programma om lekker veel calo’s mee te verbranden. Springen, hardlopen, fietsen… toch bestaan veel thuis workouts uit oefeningen met jouw lichaamsgewicht. Meerdere oefeningen met elkaar gecombineerd, afgewisseld met wat cardio-elementjes. In alle eerlijkheid: een top combinatie. In Shapeflix werken we ook met workouts voor thuis die ongeveer zo zijn opgebouwd. De juiste combinatie van oefeningen kunnen al snel zorgen voor veel resultaat, mits je ook daadwerkelijk ál het werk doet dat nodig is. Ik ga je zeker niet beloven dat je met een paar workoutjes 5 of 10 kilo afvalt. Wel dat deze workouts dit doel super goed zullen ondersteunen. Zeker als je er ook wat strakker uit wilt zien. Wat er dan nog meer nodig is? Daar ga ik in de volgende stukjes van dit artikel verder op in 🙂

Kan ik niet gewoon beter gaan hardlopen om calo’s te verbranden?

Er wordt gezegd dat je zo lang mogelijk op een zo hoog mogelijk intensiteit moet gaan bewegen. Bijvoorbeeld: een uur zo hard rennen of fietsen als je kunt. Afhankelijk van jouw lengte en gewicht kun je dan al snel richting de 800 kcal per uur verbranden. Doe dit 2 a 3 keer per week en reken maar uit je winst. Toch zit er een keerzijde aan dit verhaal en zal ik je uitleggen waarom we dat in Shapeflix niet zo aanpakken. Jouw doel is niet alleen het verliezen kan kilo’s. Bewust of onbewust heb je ook een beeld in je hoofd van hoe je eruit ziet als je die kilo’s kwijt bent. Voor bijna iedereen is dat beeld niet alleen slanker, maar ook strakker. Wanneer je op deze manier gaat trainen ben je alleen maar aan het verbranden en bouw je geen spiermassa op. Spieren geven jouw lichaam vorm en maken dat het er strakker uitziet. Een bodybuilder word je echt niet zomaar. Maak je dus geen zorgen als je nu denkt ‘Ja, maar ik wil helemaal gespierd lichaam.’ Om dat te bereiken moet je weer op een hele andere manier te werk gaan. Om strakker te worden is krachttraining dus essentieel. Daarom is het zo belangrijk om met een workout als eerder beschreven aan de slag te gaan: gericht op kracht in combinatie van cardio.

Een leuke bijkomstigheid is ook dat jouw lichaam meer calorieën verbrand wanneer je meer spiermassa hebt. Extra reden dus om die spieren eens met kracht aan te spreken en niet alleen te focussen op verbranding met cardio.

Nog een hele belangrijke reden om niet meteen een uur de longen uit je lijf te gaan rennen is simpelweg dat je dit niet meteen kunt. Niet alleen bouwen en workouts en intensiteit op omdat je in het begin nog niet alles kunt. Ook jouw lichaam zal super snel kapot gaan van allerlei blessures als je uit het niets heel zwaar gaat trainen. Heb je al heel lang niet meer hardgelopen? Dan kun je de eerste tijd misschien maar een paar minuten rennen op die hoge intensiteit. Na een paar weken begin je last te krijgen van je knie en houd het hele avontuur alweer op. Daar tegenover kun je met een workout zoals je die in Shapeflix vindt meerdere keren per week 20 minuten knallen, werken aan spieropbouw én cardio en je kunt workouts kiezen die bij jouw level passen. Dat is tenminste vol te houden:-)

Daarbij krijg je ook no-nonsense tips rondom eten, zodat je niet hoeft te bikkelen door een of andere goor dieet haha.

Kun je afvallen met thuis workouts?

Kun je dan wel afvallen met thuisworkouts?

Zeker! Mits je dus wel alles uit die workouts haalt (niet smokkelen) en de combinatie met voeding maakt. Dit betekent echt niet dat je alleen nog maar hoeft te knagen op wortels of uren bezig met shakes maken. Ik vind het namelijk super belangrijk dat je niet alleen jouw doel behaalt, maar het resultaat ook kunt behouden. Je hebt er tenslotte niks aan om met een speciaal eetpatroon 10 kg af te vallen als je dat eetpatroon vervolgens niet blijft vasthouden. Waarom zou je eindeloos courgette soep en broccoli met rijst en kip eten als je eigenlijk veel liever tomatensoep en spinazie met aardappeltjes en een tonijnsteak eet? Wie zegt dat je tomaatjes snacken beter is dan een paar aardbeien? Er is geen goed of slecht. Geen gezond of gezond. Er is wel zoiets als calorie inname en verbruik. Hoe is dat invult, dat is aan jou. In Shapeflix help ik je er uiteraard wel mee en dan zul je inderdaad ontdekken dat je prima wat lekkers kunt eten. Mits je de juiste combinaties op een dag maakt.

Waar moet je qua voeding op letten?

Om op een gezonde manier af te vallen is het aan te raden om 0,5 -1 kg per week af te vallen. Met dit als richtlijn kun je dus al snel zo’n 2,5-5kg per maand afvallen. Afhankelijk van jouw beginsituatie kan het misschien wat sneller gaan in het begin. Val je af met meerdere kilo’s per week? Dan is dat meestal geen echt verlies in bijvoorbeeld vet, maar ook vocht en koolhydraatvoorraden. Je kunt die 0,5-1kg al bereiken door per dag voor ongeveer -500kcal te gaan. Dit kun je doen door 500 kcal minder te eten, maar ook door bijvoorbeeld een 20 minuten workout van Shapeflix te pakken of een andere activiteit te doen en iets lichter te eten. Alleen al door de avondmaaltijd van pasta met saus en kaas te vervangen door een heerlijke soep met een klein broodje kun je al een enorm verschil maken in jouw calorie-inname.

Kun je afvallen met thuis workouts?

Voor deze combinatie van thuis workouts en eten moet je gaan

Oke, je moet natuurlijk niks haha. Maar als ik zo vrij mag zijn om je een tip te geven, doe dan vooral dit: met alléén een thuis workout ga je jouw doel niet redden. Op basis van die -500kcal per dag zou je dus op -3500 kcal per week moeten komen. Stel dat je met een workout thuis ongeveer 200kcal verbrand en dit 4x per week doet, dan verbrand je dus zo’n 800kcal per week extra. Dat betekent dat je nog 2700 kcal extra moet minderen om voor die 05,-1kg per week te gaan. Dat betekent dat je nog 385 kcal per dag moet minderen. Dat klinkt misschien als een hele opgave, maar dat valt best wel mee. Vervang je inderdaad die pasta maaltijd voor een soepje? Dan kun je al 200-300kcal minderen. Pak je een paar keer de fiets in plaats van de auto? Winst! Eet je ’s morgens magere yoghurt met bessen in plaats van drie boterhammen met kaas? Winst!

Hopelijk begint het totaalplaatje je nu steeds duidelijker te worden en snap je waarom alléén een thuis workout niet gaat helpen. Je kunt hem natuurlijk ook zo zien: met alleen een groentensoepje en een wortel eten kom je er ook niet. Wat je hopelijk ook ziet, is dat het niet meer is dan een rekensommetje. Dat betekent dus ook dat je precies kunt inmeten hoe je wel een chocolade reep kunt eten of een taartje bij een verjaardag.

De conclusie van de combi is dus:

Een beetje minder eten een beetje meer sporten. Blegh, saai he? Gelukkig maar toch! Dat maakt dan ook dat het dus niet zo moeilijk is allemaal. Als je alleen die thuisworkout doet, dan ben je weken bezig om er 0,5kg af te krijgen. Door simpelweg naast 3-4x per week een Shapeflix workout thuis nog zo’n -300kcal te doen, behaal je iedere week een grote stap richting jouw goal.

Ben jij er klaar voor om te knallen?:-)

Over de schrijver
Reactie plaatsen