Corona kilootjes eraf: meer dan op alleen op je eten letten
12 augustus 2020 
in Food

Corona kilootjes eraf: meer dan op alleen op je eten letten

Inmiddels zitten we nu toch wel midden in een heerlijk warme zomer, genietend van de covid-versoepelingen waarmee we toch een heerlijk vakantiegevoel in eigen land krijgen. En ja, wanneer de blote benen tevoorschijn komen, de bikini weer aan kan, wil je toch maar al te graag die quarantaine vetjes inruilen voor een lekkere sixpack. Haha nee oke, een sixpack is absoluut geen must, maar toch, iets in die richting zou je best fijn vinden. En daar begint de ellende eigenlijk al: iets in die richting, de blokjesbuik die toch ergens door je hoofd spookt, thuisbezorgd.nl die inmiddels in jouw weekritme verwerkt zit… Hier en daar die tosti en zak chips laten staan, een paar sit-ups doen en een minuutje planken per dag zijn leuke eerste stappen, maar daarmee ben je er helaas nog  

Hoewel ik het intro van deze blog vrij casual begon, wil ik toch voor de zekerheid even benadrukken dat we ons écht állemaal aan de maatregelen moeten houden guys. Misschien ben je zelf niet bang om covid-19 te krijgen, maar alsjeblieft… doe het dan voor de oma van je beste vriendin of die zieke moeder van de onbekende man in de supermarkt waar je straks naast loopt in de  supermarkt. 

Dat onvermijdelijke vreselijke weegschaal moment

Een ding is zeker: de lockdown die we met zijn allen hebben meegemaakt was voor iedereen ontzettend anders. Of je in deze periode nou meer bent gaan snacken, omdat je alle levels van Netflix hebt uitgespeeld, meer eten bent gaan bestellen omdat je zo hard hebt moeten werken of jezelf meerdere avonden in de week een wijnproeverij cadeau hebt gedaan, we hebben met elkaar gemeen dat ons verslappende en groeiende lichaam ons dwars zit haha. Nee, er is geen sprake van zware botten, gains door spiermassa vanwege de 5 thuisworkouts die je in de eerste weken hebt gedaan. Simpelweg ons reptielenbrein die maximaal in de war is gebracht door de plotseling veranderde periode. Het stemmetje dat altijd aanwezig is om comfortabele en veilige keuzes te maken, jouw oude gewoontes in stand te houden. Het geeft je allerlei reden te geven waarom je ‘ook wel morgen kunt beginnen’ en ‘waarom je prima vandaag die hele zak chips wel leeg kunt eten’. De afgelopen tijd was dat geen achtergrond stemmetje meer, maar een kei harde schreeuwer op de voorgrond. Jij in lockdown, dat reptielenbrein in maximale vrijheid haha. Dag na dag kon je (niet jij, maar die stem vanuit jouw reptielenbrein) goed praten waarom er ook vandaag wel weer iets besteld kon worden. Dat je maar beter kon genieten en beste moest maken van een gekke tijd… daar lag je weer op de bank met een pizza op je buik en een glas wijn in je hand.

En daar ervaar je dan nu helaas de gevolgen van.

Hoe vervelend en confronterend ook, als je écht wat wilt veranderen dan moet je even die confrontatie aan gaan met de weegschaal. Niet om te kijken hoeveel je bent aangekomen, maar wel om over een week te kunnen kijken hoeveel je sinds vandaag bent afgevallen. Doe je dit niet, dan ben je voor je gevoel misschien ontzettend goed bezig, maar kun je totaal niet meten of het ook succesvolle stappen zijn die je aan het zetten bent.

Eerdere pogingen demotiveren je nu al

In eerdere jaren heb je ook wel eens pogingen gedaan om wat af te vallen, strakker te worden en/of je fitter te voelen. Wanneer je er super gemotiveerd aan begon bereikte je zéker iets, maar als snel of na verloop van tijd kwam de klad erin begon je de zomer daarop wéér aan hetzelfde doel. Dat je een vetje meer hebt als je op het strand zit vind je vervelend, maar je baalt ook gewoon dat het je niet wil lukken. Juist terwijl jij het zó graag wilt. Hoe komt dat? En daarbij ben je futloze gevoel helemaal zat, wil je vol energie zitten en je comfortabel voelen in je eigen lichaam. Met meer energie knal je ook harder op je werk, vind je familie je een stuk gezelliger en kun je pas écht klaarstaan voor je vriendinnen. Die onzekerheden mogen de deur uit. Trots en tevreden zijn met wie je bent, met of zonder blokjesbuik. Die blokjesbuiken op Instagramfoto’s zijn absoluut geen streven of standaard waaraan je moet voldoen. Wat goed is, dat bepaal jij he-le-maal zelf uiteraard.

Je weet dat je aan de bak moet. Je weet dat verandering nodig is. Maar waar begin je nu? Hoe zorg je er voor dat het deze keer wel lukt?

De harde realiteit

Fitter en strakker worden vraagt om commitment, inzet en hard werken. Daar wil ik wel meteen eerlijk over zijn. In de basis val je af door minder te gaan eten, maar omdat je eigenlijk een veel groter plaatje voor ogen hebt, is alleen op je eten letten niet voldoende. Er gaan moeilijke momenten komen. Ook bij de meeste gedisciplineerde mensen die je kent. Dat hoort er gewoon bij. Alleen al door te beseffen en accepteren dat deze momenten gaan komen, zal het je een stuk makkelijker af gaan. Omdat je nu al weet dat dat niet aan jouw slapheid ligt, maar dat dat menselijk is. En dat juist die moeilijke momenten, de uitdagingen zijn die je aan wilt gaan. Moeilijke momenten gaan niet alleen over motivatie, maar ook over situaties tijdens bijvoorbeeld een lekker barbecue met je vrienden. Zitten zijn aan een Aperol Spritz, met een bord friet en een hamburger terwijl jij knaagt op je kip spiesje, salade en een lekker spaatje rood wegslurpt.

Maar… als je deze keuzes blijft maken, dan kom je er wel! Blijf jouw goal voor ogen houden en vertel jezelf keer op keer wat je ervoor terug krijgt als je wel die wekker even 30 minuutjes eerder zet om een Shapeflix workout te doen voor je aan de dag begint. Wat je ervoor terug krijgt als je wel kiest voor een light drankje of water in plaats van smoothie na smoothie en wijntje na wijntje.

Samen knallen is geen overbodige luxe

Iedereen heeft ‘last’ van een blinde vlek. Van vastgeroeste patronen en gewoonten waar we ons vaak niet eens van bewust zijn. (Jup, dat reptielenbrein inderdaad.) Een coach is daarom écht geen overbodige luxe. Iemand die niet alleen over meer kennis beschikt dan jij om een goed programma op te stellen, maar ook iemand die jouw mindset op scherp stelt, iemand die met een frisse blik naar jou kijkt en je kan helpen om de onnodige gewoontes aan de kant te schuiven. Samen met hem of haar vier je natuurlijk ook je successen en jouw coach helpt je op de moeilijke momenten. Maar hoe lekker is het als je naast een coach óók nog eens een heel leger aan chicks om je heen hebt die aan dezelfde doelen werken en waarschijnlijk ook dezelfde struggels ervaren? Het gaat erom dat jij de beste versie van jezelf gaat worden en dat wil je delen.

‘Even niet Netflixen maar Shapeflixen, ik ben al bijna 10 kwijt!’

Ilse h. kan uit eigen ervaring delen wat coaching en samen zijn voor jouw doel kan betekenen. Ze heeft al veel pogingen tot afvallen gedaan, meerder sportscholen geprobeerd, maar eigenlijk nooit echt iets gevonden wat ze kon volhouden of wat bij haar paste. ‘Sporten is gewoon niet mijn passie, dus wil ik er zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn. Ik vind het alleen leuk als ik kan knallen zonder gedoe en ik mijn doel behaal.’ Na het krijgen van haar eerste kindje en lange tijd niet gesport te hebben of op haar eten te letten was 12 kg afvallen haar doel: ‘Ik wil genoeg energie hebben om achter kleine aan te kunnen rennen, maar ook mezelf weer sterk neer kunnen op het werk. Het laten versloppen van mijn lifestyle heeft me echt veel van mij levenslust doen verliezen merk ik nu. Ik had bijna nergens écht zin in en dat wilde ik niet meer. Inmiddels ben ik bijna 10kg afgevallen! Nog een klein stukje en dan heb ik mijn doel behaald. En weet je, ik heb niet eens de lekkernijen laten liggen, maar ik ben andere keuzes gaan maken. Ik met hulp van Vénise echt balans weten te vinden in mijn voeding en ook de workouts zijn heerlijk. Soms doe ik er een buiten in de tuin, maar vaak sta ik ook gewoon te knallen in de woonkamer. Het duurt maar 20 minuutjes weet je. Echt een boost.’

En wat ga jij nu doen?

Heb jij tijdens het lezen van deze blog al allerlei gesprekken in je hoofd gehad? ‘Dat herken ik!’, ‘Ja dat wil ik ook, maar…’ Mooi! Dan heeft het je aan het denken gezet en weet je eigenlijk diep van binnen wel dat je er gewoon voor moet gaan. Ben jij klaar voor oom die stap te zetten? Weer in een fit en gezond leven te stappen met een sterke en strakkere body?  Dan denk ik dat dit gratis stappenplan echt iets voor jou is! Je hoeft alleen maar even je e-mail in te vullen, zodat ik het meteen naar je toe kan sturen. Je zit nergens aan vast, geen addertjes onder het gras… alleen een lekker boost die ik je heel graag wil geven. Doe je met ons mee om te knallen?

Zet hem op girl!

xoxo Vénise van Shapeflix

Over de schrijver
Reactie plaatsen