[10 tips] Fit de zomer door

HOLY CRAP. Ik werd wakker, pakte mijn telefoon om de wekker uit te zetten, scrolde even door Instagram terwijl ik langzaam wakker begon te worden… en toen ik daarna mijn telefoon vergrendelde zag ik opeens dat het 1 juli was. En oh my… terwijl ik dit nu schrijf is er alweer een week voorbij. In een vingerknip is die week voorbij en wat heb je nou daadwerkelijk gedaan? Welke stappen heb jij nou echt richting jouw goal gezet?

Herken je dat? Dat die week zo om is. Je hebt het eigenlijk ‘te druk’ had.. en begint daarom vanaf vandaag maar ‘echt’. (Ik moet gewoon hardop lachen terwijl ik dit schrijf, want hoewel ik deze gedachtes inmiddels goed kan ombuigen en toch doe wat ik moet doen, struggle en ik er nog bijna dagelijks mee haha. Will it ever change?)

Zonde, want nu achteraf, terugdenkend had je afgelopen week eigenlijk best wel 20 minuutjes voor een workout in de woonkamer gehad en was dat 2e wijntje – nou ja oke, als we dan toch aan het biechten zijn – waren dat 3e + 4e wijntje en zak chips eigenlijk helemaal niet nodig die avond… Evenals dat stuk taart van je collega’s verjaardag afgelopen dinsdag trouwens. Oh ja, en die upgrade naar de super XL popcorn + cola deal toen je vrijdagavond naar de bios ging. Een kleintje was wel ook goed geweest. Alleen een flesje drinken was zelfs al voldoende geweest, want vooraf heb je al even zitten bijkletsen onder het genot van een breekbrood met aioli en een icetea.

Anyway…

het is dus inmiddels alweer juli. Bijna half juli dus en er hadden best wel wat strakkere stappen gezet kunnen worden. Tijd om jezelf even een boost te geven. Met deze tips knal je keihard verder deze zomer en krijg je er ongetwijfeld nog net wat kilootjes vanaf voordat je op vakantie gaat.

Neem voldoende rust

Ja, dat klinkt lekker toch? Je doel behalen door vooral lekker veel te chillen. Toch is het zo. De progressie vindt niet plaats tijdens jouw training, maar in de periode van rust die daarna volgt. Belangrijk dus dat dat rustmoment er wel is. Maar goed… voordat deze regel op gaat, moet je natuurlijk wel eerst even een workout gedaan hebben 😉

Hoe dat goed aanpakt? Check snel de volgende tips.

Train hard genoeg

Super leuk als je 4x per week in de sportschool staat of een rondje gaat joggen, maar als je hiermee nog niet het resultaat hebt behaald dat jij voor ogen hebt, moet er toch echt iets veranderen 🙂 Yasss voor al jouw trainingsmomenten en whoop whoop voor optimalisatie. Bij de vorige tip schreef ik dat jouw progressie plaatsvindt in de herstelperiode, tijdens de rust ná de training. Er moet dan natuurlijk wel iets te herstellen zijn… Tijd om de grenzen een beetje op te zoeken en te verleggen. Bij de volgende trainingen doe je net even wat meer herhalingen, een iets sneller tempo of een moeilijkere variant van de oefening.

Krachttraining is een must

“Als je calorieen wilt verbranden, dan moet je gaan harldopen. Cardiotraining doen.” Dat is wat je op de meeste platforms leest. Natuurlijk verbrand je flink wat calo’s als je gaat hardlopen, maar wist dat het optimaler kan? Door krachttraining te doen prikkel je niet alleen je hartslag, maar blijft je verbranding ook nog extra hoog tijdens de rust. Dat komt omdat het proces van spierherstel langer duurt en je lichaam dus langere tijd harder aan het werk is. Bovendien… die strakkere shape krijg je door de vorm van je spieren. Tijd om die muscles even te flexen dus 😉 Oh ja, en wees niet bang dat je in no time in een bodybuilder veranderd. Als het zo makkelijk was…

Je hoeft hier trouwens ook niet voor naar de sportschool. Wist je dat je met Shapeflix gewoon thuis of in de tuin traint zonder daar tools voor nodig te hebben?

Volg geen dieet

Hoe houd je een diet het beste vol? Simpel weg door er niet aan te beginnen haha. Je gaat toch niet een lifestyle kiezen waarin je jezelf dag in dag uit aan het kwellen bent om het vol te houden? Dat is geen doen joh! Als jij op jouw huidige eetpatroon de nodige aanpassingen maakt, dan kom je er ook. Gewoon iets kleinere porties, minder ongezonde snacks en meer groentes… je kent het wel. Zorg voor lekker eten, zodat je gewoon kunt blijven genieten.

Waarom de-door-het-dieet-voorgeschreven-roerbakmaaltijd vol spruiten en paddestoelen eten die je niet zo graag lust, als je ui met sugarsnaps en wortel uit de wok wel super lekker vind?

Daarbij moet je wel minder gaan eten als je wat kilootjes wilt verliezen, maar is het niet de bedoeling dat je maaltijden gaat skippen of twee weken lang met een knorrende maag en hoofdpijn rondloopt. Zeker niet als je van plan bent om meer te gaan trainen voor de strakkere shape. Begin eens met het verminderen van 300 a 500 kcal per dag. Zo simpel is het:-)

Intervaltraining, yes please

Je wilt je conditie natuurlijk ook even lekker boosten. Cardiotraining is dan ook een goed idee, maar bij voorkeur in de vorm van een intervaltraining. Je lichaam verbrandt hierbij meer calorieen + je spieren hebben wederom een langere hersteltijd waardoor je verbranding hoger is en blijft. Begin je er pas net mee? Kies dan voor een wat lichtere intensiteit. Die tabatta met burpees komen vanzelf wel naar mate je fitter begint te worden 😉

Dit is super nice in combinatie met krachttraining. Hier ga je mega resultaat boeken. Proberen? Klik hier.

Stronger together

Samen trainen kan super leuk zijn, maar goed, je moet er maar wel beiden op hetzelfde moment tijd voor hebben en opletten dat trainen het hoofddoel blijft in plaats van bijkletsen haha. Toch is die stok achter de deur best wel relaxt en handig. Ook om vragen te kunnen stellen en weer wat motivatie te ontvagen als je er even doorheen zit. Als je behoefte hebt aan een extra stok achter de deur, dan zal een community zoals je in Shapeflix krijgt echt een uitkomst zijn!

 

Plan de week

In het begin van deze blog schreef ik het al even: een week is om voor je het weet. Neem daarom eventjes de tijd om een planning te maken. En nee, dat hoeft echt geen keurig planningsbord te zijn.. je kunt gewoon terwijl je op de wc zit of op de metro staat te wachten een notitie in je telefoon maken met wat je wanneer exact gaat doen. Niet: deze week meer sporten. Of: deze week 2x sporten? Of: dinsdag en vrijdag ga ik trainen. Maar: dinsdag om 08:00 en vrijdag om 16:30 ga ik die en die workout doen.

Ga je aanpassingen in je voeding maken? Wees specifiek. Super goed voornemen: minder snoepen en snacken. Maar is ‘minder’? is dat 1 koekje minder? Is dat 1x in de week? En gezonder eten. Wat is gezonder? 2 sperziebonen meer?

Hoe specifieker, hoe makkelijker het is om uit te voeren.

 

Zet geen weegschaal in de badkamer

Wegen is natuurlijk best belangrijk als je wilt afvallen. Je moet uiteindelijk wel weten wat het resultaat is van alle stappen die je zet. Als er niet genoeg resultaat is, dan is hetbelangrijk om ook je plan te herzien en bij te stellen. Staat je weegschaal in de badkamer? Dan is het heel verleidelijk om er iedere dag even op te gaan staan voor je onder de douche stapt. Mijn tip is dan ook om je weegschaal in de kast te bewaren en hem 1x per week op een vaste dag + tijdstip tevoorschijn te halen (altijd in de ochtend zodra je bent opgestaan en hebt geplast).

 

Iets met mindset enzo

Het woord mindset roept bij mij vooral dit op: ulgh. Iedereen heeft het er maar over. Je zou haast denken dat je een of andere cheerleader moet zijn die iedere dag lachend en zingend met een burpee haar bed uit springt. Het hebben van off-days is helemaal prima. Zelfs meerdere van die dagen achter elkaar is niet meer dan normaal. Sterker nog, de kans is groot dat je hier niet aan ontkomt.

You’re only human right?

Als je het mij vraagt, dan is precies dit moment het moment waarop ‘mindset’ om de hoek komt kijken: hoe ga je met dit moment om? Gooi je de handdoek volledig in de ring? Of accepteer je dat dit een onderdeel van het proces is en pak je toch door?

Ook een verjaardag is zo’n typerend moment… mijn beste vriendin trakteerde vandaag op en freakshake bij de Corner Bakery voor haar verjaardag. Ik weet niet of je weet wat dat is, maar het komt eigenlijk neer op een combinatie van alles wat je niet teveel moet eten in één heerlijk kleurrijk en zoete traktatie. Echt een aanrader om eens te proberen. Maar goed, niet echt handig met een fysiek doel voor ogen haha. Nu heb ik er gewoon heerlijk van genoten doordat ik ‘s morgens alleen een bakje yoghurt heb gegeten en vanavond een simpel soepje maak met extra groentes zodat ik toch lekker vol zit en vitamines binnenkrijgt. Verder heb ik nog wat dingetjes op de fiets gedaan vandaag en heb ik morgen wat extra tijd vrijgehouden om iets langer te trainen.

Dat is nou mindset. Dat is nou balans 🙂 Best simpel en leuk toch op deze manier?

 

Wees realistisch

Ik heb zelf een hekel aan cliché uitspraken, maar goed, sommige zijn wel waar en daarom ga ik deze toch opnemen in de lijst haha.

Vraag jezelf goed af wat je nou echt wilt. Wat zie je op de lange termijn voor je? Als jij jezelf je leven lang wel 4 a 5 keer ziet trainen per week, dan is dat prima… maar als je dat nu alleen wilt doen totdat je jouw goal hebt behaald, dan wil ik je vragen om dat niet te gaan doen. Ga vanaf nu leven, zoals je dat op de lange termijn voor je ziet. Het heeft geen zin om nu mega resultaat te behalen met 6 workouts per week als je daarna terug gaat naar 1x per week. Je zult je resultaat dan verliezen.

Welk werk ben je bereid te doen? Wie wil je zijn.

Als je zin hebt gekregen om jezelf een boost te geven, dan heb ik hier een gratis stappenplan voor je waarin we samen een mooi begin maken aan jouw summer boost.
Klik hier om het (gratis) 3 delige stappenplan te downloaden

Heb jij nog een goede tip? Laat het hieronder weten!

Xoxo Vénise van Shapeflix

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen