Veilig met je workout naar buiten, zo doe je dat
31 maart 2020 

Veilig met je workout naar buiten, zo doe je dat

Een hele introductie over waarom ik dit juist op dit moment voor je schrijf hoe ik denk ik niet te geven? Waarschijnlijk lees en hoor je op het moment niet anders, maar, toch even voor de volledigheid de kortste samenvatting die je over deze Corona tijden zult vinden haha: COVID-19, sportscholen dicht, blijf goed voor jezelf zorgen. Stay strong, stay fit. Weet je het weer? Mooi! haha. Dan ga ik je nu verder helpen om fit te blijven (of worden) in deze rare tijden en hoe je dit buiten kunt doen terwijl je niet alleen zelf zo min mogelijk risico loopt, maar ook het gevaar voor anderen zo klein mogelijk kunt maken.

Quarantaine, ‘social distancing’ en flatten the curve zijn een sleutelwoorden van het moment. Alle events gecanceld, de hardloopclub staat on hold en ook de zelfbedachte workout die je iedere vrijdagochtend met je drie besties deed kan niet meer plaatsvinden. Een goede fitheid zorgt er niet alleen voor een betere weerstand, maar ook voor een sterkere body (en mind) om te dealen met bijvoorbeeld het coronavirus. Genoeg redenen dus om lekker te blijven knallen of nu te starten met wat extra aandacht aan jezelf te geven. Vanuit huis kun je prima thuis trainen, maar even een frisse neus halen en wat vitamine D uit het voorzichtige voorjaarszonnetje halen is natuurlijk altijd een goed idee. Hoe de hack ga je dat voor elkaar krijgen nu Rutte je heeft gevraagd om binnen te blijven? Hoewel je dit antwoord totaal niet wilt horen, omdat je opzoek bent naar meer (gelukkig kom ik hierna ook nog met veel andere dingen), moet ik het toch even zeggen: voldoende bewegen, genoeg slapen en gezond eten. Zo, dan heb ik het maar genoemd toch 😉

Stay safe

Gelukkig zitten we niet in een lockdown en krijg je geen boete als je op straat loopt, maar dat betekent natuurlijk niet dat je als loslopend wild je gang kunt gaan. Of nou ja, je kunt wel je gang gaan, maar dat zo niet heel tof zijn in het kader van alle maatregelen. Je mag naar buiten om te wandelen of sporten, maar houd hierbij wel voldoende afstand.

Waarom die afstand?
Die anderhalve meter is niet zomaar een getal. Het virus verspreid zich in de lichtwegen via druppeltjes die zich daar bevinden. Deze kunnen tot ongeveer een meter ver komen wanneer iemand bijvoorbeeld hoest. Beweeg je dus liever niet op een veld of in een park waar je om mensen geen moet of er tussendoor moet. Niet alleen voor jouw eigen veiligheid, maar dus ook voor dat van de mensen om je heen.

Stay solo

Leuk hoor, dat de bootcamp groep in een extreem grote kring op ieder-zijn-eigen-meegebrachte-sportmatje ligt met – ongeveer – 1,5 meter er tussen, maar sluit het aan bij een van de woorden die ik eerder noemde: social distancing? Nope! Neem je verantwoordelijkheid en wees verstandig door zulke dingen niet te doen. Ook niet met je vriendin. Als je buiten wilt trainen, doe dan dan alleen. Net als bijvoorbeeld de boodschappen. Je weet nooit of jouw workout buddy zich opeens toch wat minder goed begint te voelen tijdens het trainen. Of stel dat ze door haar enkel gaat. Laat je haar dan liggen? Zonder erbij na te denken doorbreek je al snel de 1,5 meter afstand. Gewoon niet doen dus. Train alleen. Leuk rijmpje toch?

Voel je je een beetje ‘meh’? BLIJF BINNEN

Heb je een snotneus, maar stelt het niet veel voor? BLIJF BINNEN

Stay strong

Bij buiten trainen denk je natuurlijk al snel aan hardlopen, maar er is veel meer! Uiteraard kun je ook de workout die je in je woonkamer doet meenemen naar buiten, maar je kunt ook toffe workout elementen toevoegen aan jouw hardlooprondje. Wat dacht je ervan om walking lunges toe te voegen? Box jumps op een bankje te doen? Interval toe te voegen door middel van sprintjes of bijvoorbeeld burpees in het gras? Ook een springtouw meenemen kan een goed idee zijn en als je zelf een suspension trainer hebt, dan kun je die aan een (super sterke) tak hangen of aan een hoog klimrek. Zodoende is het toch mogelijk om ook andere oefeningen buiten te doen, zonder dat je de klimrekken en sportrekken hoeft aan te raken.

Stay smart

Als je zo’n suspension trainer aan een klimrek wilt hangen, dan moet je wel naar een van die pleintjes waarvan ik eerder schreef dat je ze beter kunt vermijden. Als je zoiets gaat doen, blijf dan wel verstandig en je verantwoordelijkheid nemen.

Het virus uit zich niet bij iedereen hetzelfde. De ene voelt zich inderdaad gewoon een beetje grieperig en de ander moet in coma worden gehouden, omdat hij of zij er zo slecht aan toe is. Neem dus please please ook de minste klachten serieus. Blijf gewoon lekker thuis. No gym, no problem! Met deze workout tips kun je lekker aan de slag 🙂

Met je suspension trainer naar de klimrekken?
Breng tissues en desinfecteermiddel mee om de stang waaraan je jouw tool gaat ophangen schoon te maken. Je kunt er helaas niet vanuit gaan dat kinderen of de fitgirl voor jou hun handen goed hebben gewassen en niet gehoest hebben in de buurt van het klimrek. Hang je jouw tool erover heen, dan kan je de eventuele besmetting meenemen aan jouw spullen. Oh ja, neem ook zeker de volgende tips mee:

Ga op rustige momenten
’s morgens vroeg, maar ook na de lunch (wanneer iedereen weer naar binnen gaat om verder te werken) zijn vaak rustige(re) momenten op straat. Vroeg opstaan is misschien even kaa.uu.tee, maar als je even door die zure appel heen bijt is het écht het lekkerste begin van je dag. Heb je meteen ook een reden om toch vroeg naar te bed gaan en zodoende aan een goede nachtrust te komen;-)

Lekker knallen, maar wel mate 
Je kunt denken: ik ga keihard in beast-mode en kom helemaal ripped deze quarantaine uit, maar zeker in deze tijden is het echt wel handig om het iets rustiger aan te doen. Als je wat dizzy bent, is er niemand die jou nu uit zijn flesjes laat drinken. Staat er niemand te springen om je op te rapen van de grond en naar de auto te tillen… Ga wel lekker los in je training, maar don’t over do it. 

En ook:
Vermijd de drukke plaatsen en sportparken met al die buitentoestellen. Ga er gewoon even lekker op uit, maar kies even voor een andere route, een ander tijdstip en stel jezelf flexibel op om een ander pad in te slaan als het ergens toch wat drukker blijkt te zijn dan je had gehoopt. Vind je het lastig of heb je misschien gewoon zin om creatief te worden in je training voor buiten? We hebben niet alleen lekker thuisworkouts voor je, maar ook heerlijke podcast workouts waarmee je zo naar buiten kunt!

Stay strong, stay fit, stay safe!

Over de schrijver
Reactie plaatsen