Ik ontdekte het grootste probleem als je strakker wilt worden
28 november 2017 
in Food

Ik ontdekte het grootste probleem als je strakker wilt worden

Of het nu bijna zomer is, je bruiloft of 1 januari, er is áltijd wel een reden waarom je ‘dan echt’ wilt beginnen met het behalen van jouw fysieke doel. Net even een paar kilootjes minder, wat strakkere armen zodat die strapless jurk wat mooier staat en ja, laten we eerlijk zijn, je zit ook gewoon veel lekkerder in je vel als je wat meer beweegt en gezonder eet. Ik ontdekte de grootste fout bij het afvallen en strakker worden. 

De afgelopen tijd heb ik een klein onderzoekje gedaan onder de volgers van Shapeflix op Instagram. Als je ons volgt, dan heb je er misschien zelfs wel aan meegedaan als je onze Instagram-stories checkt. (Volg je Shapeflix nog niet? Klik dan hier om dat even te doen.)

Wat heb ik dan ‘onderzocht’?

Wat ik eerst bij mezelf merkte en nu nog steeds veel bij andere vrouwen merk, is dat we het probleem zoeken in voeding:

“Ja, maar waar moet ik nou eten?”
“Tja, ik houd gewoon echt van wijn in het weekend, haha…”
“Mag ik dat echt geen toetje meer eten na het eten?”
“De een zegt dat dit goed is en de ander zegt dat het slecht is. Pff, ik weet het niet meer hoor.”

Heel herkenbaar. Ik loop zelf ook nog regelmatig tegen dergelijke struggles aan. Maar ís voeding wel het grootste probleem? Zou iedereen in no time haar fysieke doel behalen als iedereen een uitgebreid voedingsadvies op maat zou hebben? Of ligt het probleem toch ergens anders?

Met een voorspelling/vermoeden over het echte probleem in mijn hoofd startte ik een onderzoekje via de Instagram story van Shapeflix.

De eerste vraag die ik stelde

Kijk, door middel van blogs, video’s en posts op social media wil ik je zo veel mogelijk goede tips geven om je verder te helpen. Dan is het natuurlijk wel handig om tips geven die gaan over dat gene waar jij het meeste behoefte aan hebt. Dus vandaar de eerste vraag: waar ontvang je het liefste tips over?

Zoals je ziet was dit antwoord ontzettend duidelijk. Geen twijfel over mogelijk.

Voeding is het grootste probleem.

Toch?

Nou, niet helemaal.

Het wordt ook nog eens super grappig trouwens.

Dit verwacht je echt niet. Ik wist niet wat ik meemaakte.

Lees dus vooral nog even verder!


Check check, dubbel check.

Is voeding echt het grootste probleem?

Zeker weten.

Tenminste.. dat lijkt nu zo.

Ik had een andere vermoeden en wilde toch nog even verder vragen.

Gelukkig maar dat ik dat gedaan hebt,
want anders had je dit nooit geweten!

Even voor de zekerheid een spoedcursus afvallen tussendoor: eet minder en gezonder, beweeg meer. 

Zoals ik net al even zei focust (bijna) iedere vrouw zich op voeding. Wat is nou hèt geheim?

Als iedereen mag geloven, dan zit het met bewegen wel goed.
“Tja, het mag natuurlijk best wel wat meer, maar sporten lukt wel als ik er echt voor ga.”

Daar wilde ik graag wat meer over weten. Vandaar dan ook de volgende vraag die ik stelde:

Sport je echt iedere week zo vaak als je zou willen?”

En meer dan de helft antwoord: nee.

Hier begint het al grappig te worden…

maar geloof me, wat er straks komt is pas écht verbazingwekkend, onvoorstelbaar, frappant en een absolute eye opener!

Los van het feit dat heel veel mensen niet zo vaak sporten als ze zouden willen, moet hier wel echt even complimenten geven aan de 40% die het wel doet. Lekker bezig babes! (en dudes als die ook meededen aan de vragen)

We naderen inmiddels de conclusie van dit mini onderzoek

Oke, we weten inmiddels dat heel veel mensen dus plannen maken om te sporten. De ene doet het wel braaf iedere keer en ander niet. Toen dacht ik, laten we eens kijken naar de actualiteit.

’s Avonds vroeg ik dan ook wie er die dag wilde gaan trainen:

Geen hele schokkende vraag natuurlijk, maar wel de aanleiding tot de ontdekking van het grootste probleem bij afvallen.

Even ter voorbereiding en voor alle duidelijkeid:

62% wilde vandaag wèl gaan trainen.
38% wilde vandaag niet de intentie om te gaan trainen

En toen…

En toen stelde ik de vraag: Zo ja, heb je dat dan ook daadwerkelijk gedaan?

En dit vond ik dus écht shocking.

De meeste mensen denken dat voeding hun grootste struggle is en dat ze daarover dan ook de meeste tips nodig hebben, maar als we gaan kijken naar de cijfers uit dit mini onderzoekje op Instagram, dan is dit de realiteit:

62% wilde WEL gaan sporten die dag én
62% heeft dat uiteindelijk NIET gedaan.

Dit is wat er moet gebeuren om jouw ideale shape te behalen

Waarom focussen we ons in hemelsnaam op voeding als we niet toekomen aan het doen van de nodig acties om ons fysieke doel te bereiken?

Ja, uiteindelijk gaat het om de verhouding tussen hoeveel je beweegt en hoeveel je eet. Bij meer bewegen denken de meeste mensen: ja dat weet ik wel, gewoon wandelen, de trap nemen, een lesje volgen in de sportschol, hardlopen…

Maar van voeding doen we alsof het rocket sience is: wat is het beste voedingsschema om af te vallen? Is suiker echt gif voor ons lichaam? Moet ik een detox kuur gaan doen?

De meest basic uitleg over afvallen die ik je maar kan geven:

Meer bewegen: meer actieve dingen doen met je lichaam.
Minder en gezonder eten: minder calorierijk eten en drinken in je mondstoppen (en doorslikken). 

Dus als we ‘meer bewegen’ zo simpel maken als: wandelen en traplopen.

Waarom maken we minder en gezonder eten dan niet zo simpel als: minder en gezonder eten.

Als ik even heel eerlijk mag zijn, dan is ‘voeding’ eigenlijk het makkelijkste om aan te pakken als je strakker wilt worden. Eten moet je namelijk iedere dag doen. Meerdere keren per dag zelfs. Dat betekent dus dat je meerdere keren per dag de kans hebt om een goede keuze maken.

  • Een koekje bij de thee in plaats van een hele reep Tony Chocolonely om 20:00 tijdens GTST
  • Iets minder pindakaas op je brood
  • Cola light in plaats van gewone Cola
  • Zelfgemaakte ‘frietjes’ uit de oven in plaats van een kilo patat uit de frituurpan

En zoals je ziet heb ik het geen eens over: je mag geen brood, je mag geen snacks, je moet avocado’s eten.

Nee joh!

Het gaat om zo goed mogelijke keuzes maken, zonder dat je tegen heug en meug allemaal saaie ‘gezonde’ dingen moet gaan eten.

Waar moet de focus dan naartoe?

Ik ga absoluut niet ontkennen dat voeding héél belangrijk is als je fysiek resultaat wilt behalen, maar zoals ik net al uitlegde: eten doe je de hele dag. Je hoeft alleen maar de juiste keuze te maken.

(en ja ja, ik begrijp als geen ander dat dat mentaal niet altijd makkelijk is haha!)

Maar…

voor meer bewegen moet je tijd maken. Dat moet je inplannen. Dat moet je DOEN.

Je weet best wel dat alchohol niet zo goed voor je is en dat een zak chips opeten een minder goed idee is dat een volkoren boterham met een plakje kaas.

De reden dat we net doen als of ‘niet weten wat je moet eten’ het grootste probleem is, is dat we onszelf daarmee blind maken voor het probleem dat echt speelt.

Het probleem: DOEN WAT NODIG IS.

Dat is waar we steeds afhaken.

“Ik moet meer sporten, maar ik heb geen tijd.”
“Ik wil naar de sportschool, maar ik zit met de kinderen.”
“’s Avonds wil ik echt een rondje hardlopen, maar ik ben dan zo moe als ik eenmaal op de bank zit.”

En ja, zulke dingen zijn inderdaad heel lastig, maar wel essentieel om dit te doorbreken. Dat lijkt vaak lastiger dan het is, omdat er op internet alleen maar dingen te vinden zijn voor in de sportschool of hardloop schema’s van meer dan een half uur.

In een druk schema of een gezinsleven met jonge kinderen zijn die dingen inderdaad bijna onhaalbaar. Daarom wil ik je ook zo graag meegeven dat je
> zonder extra tijd kwijt te zijn,
> zonder tientallen euro’s uit te geven aan middeltjes en abonnementen op de gym,
> zonder tools,
> zonder sportschool,
heel effectief kunt trainen en jouw fysieke doel kunt behalen.

Korte en krachtige (thuis) workouts gericht op krachttraining in combinatie interval cardio training zorgen voor een enorme boost van je verbranding en een strakkere shape, omdat je spieren aan het werk gezet worden. (En nee, daar verander je niet in no-time in bodybuilder van haha. Don’t worry.)

Dus wat moet je nu doen?

Besluit wat je precies wilt bereiken en wat daarvoor nodig is. Wees héél eerlijk naar jezelf over de volgende 3 punten:

  1. Welke dingen moet ik beter doen als het gaat om voeding?
  2. Hoe vaak ga ik per week trainen wat ga ik dan doen?
  3. Is alles wat ik wil haalbaar/realistisch en sluit aan bij de dingen die ik leuk en lekker vind?

Alleen door deze drie dingen scherp te hebben, ga je effectief en doelgericht aan de slag om jouw fysieke doel te behalen. Focus je op doen wat nodig is.

Hoe denk jij hierover en wat is jouw grootste struggle als écht eerlijk naar jezelf bent? Laat het hieronder weten!

xoxo Vénise van Shapeflix

P.S. Mocht je hierbij een beetje hulp kunnen gebruiken: in Shapeflix hebben we álles voor verzameld dat je nodig hebt. Kort en en krachtige workouts die je in 20 minuten overal kunt doen, inspirerende voedingsschema’s super practische tips & tools en in de community kun je direct al jouw vragen stellen waar je binnen 24 uur antwoord op hebt zodat je snel weer verder kunt. Check it out. 

Wij zorgen voor het hoe en wat, zodat jij je alleen nog maar hoeft te focussen op DOEN.

Over de schrijver
Reactie plaatsen