5x Zo krijg je je motivatie bij het afvallen weer terug
13 november 2018 

5x Zo krijg je je motivatie bij het afvallen weer terug

In de zomer gaan we vaak wat chiller om met die healthy lifestyle. Wat prima is overigens:) Iets vaker een wijntje op het terras, een lekker bakje kibbeling op het strand of uitgebreid de BBQ aan met daarbij natuurlijk wat friet en satésaus. (Oh ja, en ijsjes niet te vergeten!) De zomer van 2018 begon al zo vroeg dat je dit jaar misschien iets langer in fitgirl-standby-modus hebt gestaan je voor ogen had (oops). Niet heel erg uiteraard, maar doordat deze periode zo lang geduurd heeft, is het nu wel extra moeilijk om dan de draad weer op te pakken. Wennen aan dat lekkere en iets minder strenge leventje is niet zo moeilijk haha. Wat kilootjes afvallen? Motvatie? Hoe the hell vind je het terug, die motivatie om af te vallen?

Nou, zo:

 

Na de zomer/jouw vakantie ben je misschien al wel bezig geweest om de draad weer op te pakken. Lang verhaal kort: struggles.
Ook zo’n dingetje: toen je net in september weer begonnen was met ‘goed bezig zijn’ lagen al die pepernoten enzo alweer in de winkel. Het vervolg van het vorige korte verhaal: food-struggles haha.

Je doet je best om die motivatie om af te vallen terug te vinden en blijft het – met up’s en de vele downs – proberen.

Top.

Maar goed, of je het afgelopen weekend nou hebt mee gesnoept en gezongen of een schaaltje met van die lekkere mini Twixen bij de deur had staan.. na Sint Maarten is het aftellen naar het Sinterklaasfeest alweer gestart. (Iets met chocoladeletters enzo.)

(Man man… Temptation Island is er niks bij!)

Hoewel je het verloop van deze periode natuurlijk wel kent, wil ik toch nog even benadrukken dat het daarna alweer bijna kerst is, dan nieuwjaarsavond en voor je het weet sta je 1 januari op – nadat je een beetje hebt uitgeslapen – met je volgegeten oliebollenbuik, trek je je hardloopschoenen aan en doe je maar meteen een poging om ‘dit jaar echt’ richting die super shape en fitheid te knallen.

 

Grote kans dat ergens deze week de moed je in de schoenen zakt en dat je het besluit neemt om vanaf het nieuwe jaar weer hard aan de slag te gaan. Heb jij even geluk dat ik precies nu deze blog schrijf haha! Wacht nog even met opgeven! Ik heb hier namelijk 9 tips voor je om toch door te blijven knallen en jouw motivatie terug te vinden!

 

 1. Ga voor goud, maar neem af en toe genoegen met 80%

  Je wilt natuurlijk gaan voor Yes- & Wauw-gevoel. Vanaf nu alles on point om die kilootjes eraf te krijgen. Van te voren heb je bedacht wat je gaat doen qua voeding en je hebt ook al bedacht dat je iedere ochtend de dag start met een korte thuisworkout. Maar weet je, als je op de lange termijn kijkt, dan wil je eigenlijk voor balans gaan. Een lifestyle waarin je toch ook een beetje kunt genieten. Een voedingspatroon waarin je niet jouw chocoladeletter hoeft om te ruilen voor winterpeen die je aan het paard van Sinterklaas zou geven.

  Hoewel ik er wel voor ben om met 100% commitment ergens voor te gaan, denk ik wel dat het heel gezond en menselijk is om in de praktijk een beetje die 80/20 regel aan te houden. Jezelf af en toe even een korte break gunnen, door 20% van de tijd te genieten van iets heel erg lekkers. Zowel de mensen met wie ik in Shapeflix werk als de mensen die ik 1-op-1 begeleid zijn iedere keer weer verbaast als ze zijn afgevallen na een week waarin ze popcorn hebben zitten eten in de bios of een groot dessert hebben besteld toen ze uiteten waren.

  Dat heeft alles te maken met heel bewust kiezen wanneer je zo’n “cheatmoment” neemt.

  Vanaf nu tot 2019 is nog ongeveer 49 dagen. Daarin zitten Sinterklaas, kerstavond, 2 kerstdagen en oudjaarsavond. Tel daar voor de zekerheid nog 3 kerstborrels en een brunch bij op en je komt op 9 ‘heftige’ eetmomenten uit. Stel dat je die zou inplannen als jouw cheatmomenten, dan heb je dus 9 cheatdagen en 40 dagen waarop je nog gewoon gezond kunt eten en voldoende kunt trainen.

  Top toch?! 🙂

   

 2. Houd het simpel, lekker chill en blijf bij jezelf

  Als je mij en Shapeflix al wat langer volgt, dan heb je inmiddels wel in de gaten dat ik er echt een voorstander van ben om dicht bij jezelf te blijven in plaats van het roer super drastisch om te gooien: alles of niets. Natuurlijk kan het… Maar vraag jezelf wel even af of je dat de rest van je leven gaat volhouden 😉 Ja, je zou dit jaar nog 7 tot 10 kg kunnen afvallen als je zou willen, maar dan moet je wel bereid zijn om tijdens het kerstdiner te knibbelen aan je bakje magere kwark met banaan.

  Wil je wel gewoon blijven genieten? (Zou ik wel doen als ik jou was haha. Het moet ook leuk blijven toch?)
  Stel dan jouw doel gewoon een beetje bij. Maak kleinere aanpassingen in plaats van dat hele extreme gedoe wat eigenlijk niet is wat je wilt. Net als bij tip 1: liever 9x een dag met een cheatmoment en 40 super goede dagen dan het nu 10 dagen volhouden om heel radicaal alles om te gooien en daarna volledig op te geven.

   

 3. Heb vertrouwen

  Natuurlijk word je het liefst morgen ochtend wakker met een platte buik en super strakke kont, maar helaas is dat niet hoe het werkt. Hoe je het ook aanpakt, het behalen van jouw doel kost altijd tijd. Niet een paar dagen, maar een paar weken. Al dan niet zelfs een paar maanden. En dat is helemaal oke. Zolang je maar blijft vertrouwen op het volgende: wie door blijft gaan met doen wat nodig is behaalt áltijd resultaat. Hoe snel, wat en wanneer is per persoon heel verschillend. Het enige wat voor iedereen hetzelfde is, is dit: als je stopt, de bal laat vallen, de handdoek in de ring gooit, behaal je jouw doel niet. Heb vertrouwen. Keep going!

 4. Wees geen ezel

  Een ezel stoot zich geen 3x aan dezelfde steen, maar gek genoeg zijn we allemaal een ezel als het gaat om afvallen. Hoe vaak heb je al heel drastisch het roer omgegooid? Hoe vaak heb je dat ene dieet al geprobeerd vol te houden? Hoe vaak heb je al een nieuw kookboek gekocht met gezonde recepten?

  Als al deze dingen echt zouden werken, dan had je jouw doel al lang behaald. Maak daarom niet weer de fout door nóg een keer aan ‘dat ene dieet’ wat je al eerder hebt gedaan te beginnen of weer uren te spenderen aan het Googelen naar gezonde recepten. Leer van de fouten die je in het verleden hebt gemaakt. Ga de dingen die niet werken herhalen, maar focus je op het doen van de dingen die je al weet en die wel werken.

 5. Neem verantwoordelijkheid

  Tja, misschien had ik met deze moeten beginnen gezien dit eigenlijk wel de belangrijkste van allemaal is. Ik zeg echt niet dat ik niet geloof dat je het super druk hebt of dat je tijdens de zomer alleen maar cherrytomaatjes en spa rood had mogen nemen. Wat wel heel belangrijk is, is dat je je bewust van het feit dat jij zelf uiteindelijk de gene bent die jouw agenda zo vol plant dat er zelfs geen Shapeflix workout van 20 minuten in past en dat je zelf net iets teveel bakjes Italiaans schepijs naar binnen hebt gewerkt. Wees je ervan bewust dat je altijd zelf de verantwoordelijkheid kunt en moet nemen als je écht iets wilt veranderen.

  Ben je jezelf gisteravond te buiten gegaan door een hele zak chips leeg te eten? Denk dan niet dat alles nu toch al verpest is, maar neem zelf de verantwoordelijkheid en knal de rest van de week gewoon weer verder. Dan blijft ‘de schade’ beperkt.

En wat nu?

 

Nu is het tijd om er met frisse tegenzin keihard tegenaan te gaan.

Te doen wat nodig is,
vertrouwen te hebben in het proces,
verantwoordelijkheid te nemen,
cheatmoment bewust in te plannen,

en te accepteren dat het tijd kost en niet altijd even leuk is.

Ook zonder motivatie kun je gezond eten en een workout doen 🙂
Zodra je deze tips toepast en gaat naleven, zul je hoe dan ook jouw doel gaan behalen.

Zijn een beetje extra motivatie, coaching, tips en workouts wel welkom?

Check dan dit even  🙂

Als je vragen hebt, stel die dan gerust hieronder.

Zet hem op babe!

Over de schrijver
Reactie plaatsen