Waarom december helemaal niet zo moeilijk is
05 december 2017 

Waarom december helemaal niet zo moeilijk is

Ik ga je geen hele intro geven over dat december zo verleidelijke maand is en waarom het dan zo moeilijk is om toch te blijven werken aan jouw fysieke doel, want ja, dat weet je zelf ook wel haha. Waar ik het in deze blog wel met je over ga hebben is het feit dat het allemaal veel minder moeilijk is dan het lijkt. En nee, ik ga niet komen met een suffe uitspraak: je moet het gewoon doen. In praktijk komt veel daar wel op neer natuurlijk, maar met een paar simpele feitjes die ik je in deze blog ga vertellen, zul je wat ruimte in je je hoofd krijgen waardoor het allemaal een stuk minder moeilijk zal worden:-) Fitter en strakker worden tijdens de feestdagen, dat doe je zo:

Om te beginnen een twee wetenschappelijke feitjes over december:

  • December bestaat ieder jaar weer uit 31 dagen
  • Daarvan zijn er een aantal feestdagen:
  1. Sinterklaas
  2. Kerstavond
  3. 1e kerstdag
  4. 2e kerstdag
  5. Oud en nieuw
  6. Nieuwjaarsborrel/extra kerst etentje o.i.d.

Nou, tot zo ver de wetenschappelijke onderbouwing hahah. Niet echt wetenschappelijk of spannend, maar zo simpel is ook de conclusie van dit verhaal straks. Let maar op;-)

Een simpele rekensom:

> December heeft 31 dagen

> Daarvan zijn er zo’n 6 dagen waarop er (te) veel lekker eten aanwezig is/kan zijn

Dat betekent dat er maar liefst 25 saaie feestloze dagen overblijven om wél te trainen en goed op je eten te letten.

Even ter indicatie:

Deze saaie feestloze dagen staan gelijk aan:

En om het dan ook een beetje tot de beeldvorming te laten spreken staat deze tijd gelijk aan:

Kijk, als je het behalen van doel écht een prioriteit van je is, dan is het in theorie niet zo moeilijk om de juiste keuzes te maken tijdens de feestdagen. Maar hé, you’re only human dus ik snap ook wel dat je gewoon wilt genieten van kerstkransjes, pepernoten en gourmet avonden.

Dus, hoe gaan we ervoor zorgen dat je niet jouw start moment verlegt naar het cliché dat 1 januari heet?

Dat gaan we doen door opzoek te gaan naar een goede balans gedurende de hele maand.

Als jij die 25 dagen gewoon de juiste voeding blijft houden, dan hoeft er in principe niet zo veel aan de hand te zijn. Tijdens de feestdagen kun je prima genieten van wat lekkers en een wijntje. Besluit voor jezelf dat het behalen van jouw fysieke doel heel belangrijk is en dat één wijntje dan ook wel prima is. En moet je perse meerdere keren een kerstkransje pakken aan het eind van de middag of laat je het bij 0-2, zodat je zonder schuldgevoel kunt genieten van het toetje?

Het is uiteindelijk helemaal aan jou en daarin is niet iets goed of fout. Er zijn wel betere en mindere keuzes te maken. Stel je voor dat je met kerst alleen in de avond uitgebreid gaat eten, dan kun je prima overdag wat rustiger aan doen.

“Ja, maar een kerststol bij het ontbijt hoort er voor mij wel helemaal bij…”

Ook dat kan prima. Uiteindelijk gaat afvallen, aankomen en op gewicht blijven over de hoeveelheid calorieën die je tot je neemt en verbruikt. Of je nou een bak havermout met banaan eet als ontbijt of een stukje kerstbrood, dat maakt dan qua calorieën niet eens zo veel uit. Uit een bak havermout met banaan haal je overigens wel meer goede voedingsstoffen, dus in die zin is dat absoluut een betere optie. Op basis van calorieën en het vinden van een goede balans tijdens de feesdagen, zou dit dus prima kunnen.

Je zou een paar dagen voor en na kerst natuurlijk ook alvast 100-200 kcal per dag kunnen minderen, zodat je over de hele week gezien als het ware alvast wat calorieën opspaart om maar even zo te zeggen.

Hoe werkt dat met calorieën en balansdagen?

Een balansdag wordt vaak gezien als: vandaag heb pizza, patat en chocolade gegeten, dus morgen leef ik wel een dagje op wortels, sla en water. Dat heeft letterlijk niets met balans te maken, maar het ‘alles-of-niets-syndroom’. Zonder structuur en bewuste keuzes gaat de hele week met pieken en dalen van goede en minder goede keuzes.

Wat is zijn balansdagen dan wel en hoe werkt dat?

Stel je voor dat je 1550 kcal per dag nodig hebt om jouw doel te behalen, dan eet je over de hele een week gezien 10.500 kcal. Als je nu al weet dat je op 1e kerstdag misschien wel 2300 kcal uit gaat komen, dan weet je dat je op die dag 750 kcal teveel eet. Eet je dan 5 dagen rondom kerst 150 kcal per dag minder, blijft jouw calorie-inname over de hele week gezien alsnog binnen die 10.500.

Bovendien kun je natuurlijk ook zorgen voor extra balans door gewoon te blijven trainen en met Shapeflix doe je dat gewoon in 20 minuten, waar en wanneer je maar wilt. Even een frisse neus halen met een outdoor podcast is ook absoluut een aanrader!

+10 stappen en tips om januari fitter en strakker te beginnen:

  1. Pak je agenda erbij en kijk hoe de maand ervoor jou uitziet. Welke afspraken heb je staan? Waar heb je eventueel wat vrije tijd? Welke gevaren en uitdagingen liggen er deze maand op de loer?
  2. Besluit heel helder en concreet wat het doel is dat je uiteindelijk wilt behalen.
    Bijvoorbeeld: 10 kg eraf voor de zomervakantie. Beslis vervolgens welk kleinere doel je hiervan wilt behalen op 1 januari. Bijvoorbeeld: de eerste 3,5 kg eraf.
  3. Wat moet er gebeuren om het doel van deze maand te behalen?
  4. Plan in welke ‘strategieën’ je wanneer moet gaan toepassen als het gaat om eten.

Wil je de andere tips & tricks ook weten?

Meld je dan gratis aan voor december boost, zodat ik je deze maand alle tips & tricks kan toesturen. Super handig, want dan kun je alles gemakkelijk terug vinden in jouw mailbox wanneer je maar wilt!

Klik hier om de gratis december boost te joinen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen