5 absolute do's voor snel herstel na je workout sessie
11 maart 2019 

5 absolute do's voor snel herstel na je workout sessie

Je wilt met trainen gaan beginnen om strakker te worden (of misschien ben je al begonnen).  Los van dat je probeert om wat kilootjes kwijt te raken, wil je natuurlijk ook merken dat je vooruit gaat in jouw workouts. Je wilt merken dat je fitter begint te worden enzo toch?  De workouts zijn daarin natuurlijk super belangrijk, maar wat ook heel belangrijk is, is de herstelperiode. Rust. De vooruitgang gebeurt namelijk tijdens die rust. Ja, je leest het goed. Wanneer je na jouw workout een dagje zit te chillen ga je vooruit haha. In deze blog deel ik 5 absolute do’s voor snel herstel na je workout sessie.

1. Cool off, cool off

Het is een van die onderdelen waar je misschien geen zin in hebt: de cooling down. Zit eindelijk die workout erop, moet je nog stretchen enzo. Hoezo eigenlijk? Het is niet alsof een spagaat tot je doelen behoord ofzo… Toch wil je de cooling down niet overslaan. Je begint ook je workout niet zonder warming-up. Zoals een warming-up je lichaam voorbereid op de inspanning die gaat komen, help je je lichaam weer bij te komen na de inspanning. Je kunt je misschien voorstellen dat ons lichaam het niet heel relaxt vind als je met hartslag 170 na een hele serie jumping jacks en squats opeens tot stilstand komt door op de bank te gaan zitten. De cooling down helpt je lichaam om tot rust te komen, afvalstoffen af te voeren en je spieren te laten rusten. Zet gewoon even twee relaxte liedjes aan en je bent klaar.

Trouwens, in een Shapeflix workout heb je in 20 minuten een complete workout gedaan van warming-up tot cooling down. Gewoon lekker thuis in de woonkamer (of in gym als je daar liever komt).

2. Daar buiten loopt een schaap…

Herstellen tijdens het Netflixen en nu ga ik je ook nog eens vertellen dat je moet gaan slapen. Een beetje cliché misschien wel, maar een beetje ritme en routine in je slaap zal je echt goed helpen. ’s Avonds sporten is prima, maar het is voor je rust en ontspanning beter om niet te vlak voor het slapen te trainen.

3. Stretchen, rekken, yoga achtige dingen

Nee nee, je moet niet on opgewarmd met spierpijn and all de grenzen opzoeken binnen een stretch. Wat wel heel erg kan helpen is rust bepaalde rekoefeningen en bewegingen te maken tot net voor het punt waar het te stijf of pijnlijk begint te worden.

Stel je voor dat je met gestrekte benen de grond probeert te raken, dan stort je jezelf niet in een keer naar beneden haha. Doe het als volgt:

  1. Doe je kin op je borst en rol heel langzaam naar beneden tot de spanning op je benen nog net geen pijn begint te doen
  2. Blijf ongeveer 3 rustige ademhaling beneden ‘hangen’
  3. Rol daarna weer stukje voor stukje omhoog
  4. Herhaal dit rustig een stuk of 5 keer en je zult merken dat je verder komt en minder pijn voelt

Dit kun je op allerlei soorten stretches toepassen op het moment dat je spieren erg stijf aanvoelen. Probeer in Shapeflix eens een Yoga Inspired Session. Super nice! Hele korte sessies die er binnen 10 minuten voor zorgen dat je lichaam minder stijf en zuur aanvoelt:-)

4. Masseren en foamrollen

Misschien heb je niet alle tijd om naar een masseur te gaan, of het geld om dit regelmatig te kunnen doen. Dan is het helemaal top om een foamroller aan te schaffen. Kost echt niet veel. De Flying Tiger heeft regelmatig hele goede liggen! Wat je met zo’n ding doet is het volgende: je kunt op deze manier bij jezelf een triggerpoint massage uitvoeren die anders de fysio of masseur zou doen. Het is niet heel handig om dit te doen als je nog mega veel spierpijn hebt, maar het is super om je spieren op deze manier los te maken en goed te laten doorbloeden. Ook een super mooie toevoeging aan je warming-up trouwens!

5. Een warme douche

Zoals je inmiddels al door hebt, is ontspanning onmisbaar om goed en snel te herstellen. Het is dan ook een super goed idee om na je workout meteen onder een lekker warme douche te springen. Even een paar minuutjes voor jezelf en de warme stralen over je spieren te laten lopen. Of het direct bijdraagt aan herstel? Dat durf ik niet zwart of wit te zetten, maar het helpt in elk geval wel om lekker te relaxen. Bovendien, als je een homeworkout je workout hebt gedaan, dan is de douche letterlijk om de hoek toch? 😉

Over de schrijver
Reactie plaatsen