3 legale redenen om jouw workout te skippen
03 oktober 2017 

3 legale redenen om jouw workout te skippen

Een nieuw jaar, maandagen, goede voornemens blablabla. Met dat praatje ga ik je dus niet lastig vallen, want daar is op het moment al genoeg over te lezen haha. 

Het is hoe dan ook super goed als je je healthy lifestyle weer hebt opgepakt of aan het plannen bent om te starten. Wellicht dat je inmiddels veel in de sportschool te vinden bent.

En uh… No Pain, No Gain! Toch?

Maar er zijn een paar legale reden om toch een keer een workout over te slaan. 

 

1) Je voelt je niet goed.

En dan heb ik het niet over een snotneus of een beetje spierpijn. Juist wanneer je je niet optimaal voelt, kan je van een workout weer helemaal opleven. Het voelt dan net alsof alle ellende via je zweet je body verlaat. Heerlijk!

Maar!

Wanneer je je écht niet goed voelt, als je bijvoorbeeld koorts hebt of last hebt van je maag, dan is het toch echt wel aan te raden om je rust te pakken. Pak een dekentje, drink een kopje thee, zet nog 1 aflevering Pretty Little Liars aan en ga dan vroeg naar bed.

2) Je hebt pijn.

“Pijn is fijn.”

Zo’n lekker ouderwetse uitspraak, die in veel gevallen toch wel terecht toepasbaar is. Ook tijdens het trainen. Uiteraard niet bij alle pijntjes. Ben je bijvoorbeeld flink aan het squatten en voel je een steek in je knie? Dan is niet meteen nodig om te stoppen, maar wel zaak om alert te zijn. Wat doet je knie op het moment dat je stopt? Zakt de pijn weg? Dan is er niks aan de hand. Als  de pijn blijft zeuren of zelfs verergerd, dan is het belangrijk om te stoppen. Heb je vandaag nog steeds last van pijn, anders dan lichte spierpijn, dan zal je lichaam meet baat hebben bij rust.

3) Je komt niet toe aan voldoende rust.

Zoals je misschien wel weet, vind herstel (en dus ook je progressie) plaats wanneer je rust. Heb je nog intens veel spierpijn van je vorige workout? Dan kan dat een teken zijn om je volgende training nog even uit te stellen. Je kunt dit ook soms aan je hartslag merken. Wanneer je vermoeid bent is je rusthartslag vaak wat hoger dan normaal. (Uiteraard kan je dit alleen meten als je weet hoe hoog jouw hartslag in rust is.)

Moet je morgen ochtend vroeg trainen, maar vraagt je beste vriendin ook of je vanavond mee naar de bootcamp training gaat? Denk dan even goed na of dat wel verstandig is: heeft je lichaam dan wel genoeg tijd om te herstellen?

Over de schrijver
Reactie plaatsen