Afvallen met HIIT workouts

Helemaal hot is de HIIT workout. Maar is deze vorm van trainen wel echt zo goed al ze zeggen wanneer je wilt afvallen?

HIIT staat voor High Intensitity Interval Training.

Jup, HIIT workout of HIIT Training is dus eigenlijk dubbel op hahah.

(Je zegt dan eigenlijk: high intensity interval training workout)

HIIT is dus voldoende, maar dat ter zijde ?

Veel mensen doen zo’n training dagelijks: in een paar minuten he-le-maal tot het gaatje gaan. Even lekker knallen voor het werk, of daarna of wanneer dan ook… Want ja, het ideale aan deze workouts is dat je ze ook zonder materialen kunt doen.

Deze vorm van trainen is absoluut heel waardevol!

Toch?

Te mooi om waar te zijn?

Het klinkt bijna de mooi om waar te zijn dat je met een workout die zo weinig tijd kost zoveel resultaat zou kunnen behalen.

En dat is het… niet!

Hè hè eindelijk eens iets dat goed werkt en geen fabeltje is!

Helaas wordt het wel vaak weer uit zijn verband getrokken… Doordat je er een betere shape van krijgt, waaronder een strakkere buik, zijn er dan ook opeens weer magazines en fitgirls die dan beweren dat je er specifiek buikvet met verliest….

Plaatselijk vet verliezen kan nog steeds niet. Ook niet met een HIIT workout.

Wel verlies je er vet mee, dus óók op je buik! (mits jouw voeding ook klopt natuurlijk!)

Hoe werkt het?

Een HIIT workout bestaat uit een korte periode van hoge intensiteit gevolgd dat een korte rustpauze. Je traint jouw lichaam om snel energie vrij te maken en doordat je jouw hartslag zo intensief prikkelt met pieken en dalen krijgt jouw conditie een mega boost. Hoewel je voor een marathon natuurlijk ook duurtraining moet doen, hebben deze workouts ook zéker positieve invloed op jouw prestaties met duurtraining. In een korte tijd kun je dus heel intensief aan de slag. Hoe je deze workout inricht is afhankelijk van jouw doelstelling. Als je wilt werken aan fitheid en shape, kies dan altijd voor een full body training. Het heeft namelijk geen zin om bijvoorbeeld 20 minuten lang alleen maar buikspieren te gaan trainen als je ene strakkere buik wilt. Het gaat altijd om het grotere geheel.

De gevaren van de HIIT workout

Wanneer je op internet gaat zoeken naar een HIIT workout voor thuis kom je vaak op iets met heel veel burpees, jump squats, een ingewikkelde push-up variant en mountainclimbers.

Is dat slecht?

Nee, maar wel héél gevorderd.

Er liggen veel blessures op de loer, want dit zijn technisch gezien hele moeilijke oefeningen. Ook voor mensen die regelmatig fitnessen… Techniek is eindeloos te verbeteren. Wanneer vermoeidheid intreed is techniek ook het eerste dat verslechterd en daar ontstaan blessures. Daarbij is het ook zo dat jouw fitheid zorgt dat jouw hartslag snel of langzaam stijgt en daalt. Hoe getrainder je bent, hoe sneller je herstelt. Om het maar even heel rechtlijnig uit te leggen: Iemand die niet of nauwelijks sport zal met van 15 snelle squats een enorm hoge hartslag krijgen en daarna een minuut nodig hebben om de hartslag weer tot rust krijgen terwijl iemand die heel getraind is veel harder zijn best moet doen om met squats in dezelfde hartslagzone komen. De meer getrainde persoon zal binnen een paar seconden alweer terug zijn bij zijn rusthartslag. Dat is niet erg, maar dat maakt wel dat niet de meest extreme workout routine ook daadwerkelijk de beste is. Je wilt hierin wel alsnog trainen op jouw eigen niveau. Op het moment dat je té intensief gaat trainen heb je meer kans op negatieve effecten en dat je echt progressie maakt.

Hoe vaak ‘mag’ je een HIIT workout doen?

Voor (bijna alle) full body workouts is een hersteltijd van 24-48 vaak wel nodig. Met HIIT kun je meestal na 24 uur wel weer trainen. Je zou dit prima dagelijks kunnen doen. Ideaal dus als je wél meer wilt sporten maar niet uren naar de sportschool kan/wil. Uiteindelijk voel je het zelf ook wel aan. Wat stijfheid en spierpijn kan geen kwaad, maar als je écht merkt dat je nog heel erg buiten adem bent als je een stukje loopt of heel veel spierpijn hebt, dan kun je jouw training het beste even uitstellen. Een stukje wandelen of bijvoorbeeld yoga zouden dan een goed alternatief zijn. Regelmaat in jouw planning is dus heel belangrijk. Je weet nu dat er zo’n 24 uur tussen jouw sessies moet zitten, dus als je dagelijks een HIIT workout wilt doen dan zou je dat bijvoorbeeld óf iedere ochtend óf iedere middag moeten doen om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende rust tussen de sessies zit. Train je maandag avond, dan dinsdag ochtend eigenlijk net iets te snel.

Hoe start je met HIIT en breng je jezelf gestructureerd naar het volgende level?

Tja, als ik dat perfect kon uitleggen in een korte blog, dan zouden personal trainers overbodig zijn en kon iedereen zelf intens goede programma’s schrijven. Wat wij bij Shapeflix dan ook hebben gedaan is het volgende: in dit super grote online platform kun je álles vinden dat je nodig hebt om jouw doel te behalen. Van HIIT videoworkouts en workoutsheets tot podcast trainingen, yoga inspired sessions, challenges, voedingsschema’s en nog veel meer. Je vindt alle trainingen op verschillende niveaus en er is een heel uitgebreide course ‘aan de slag’ waarin ik je begeleid bij het stellen van doelen en het creëren van een plan. In de community kun je al jouw vragen stellen, recepten vinden en delen en sta je niet alleen direct in contact met mij, maar ook met honderden vrouwen die werken aan hun fitheid en shape.

Wil je écht jouw ideale fitheid en shape bereiken zonder uren lang te trainen of mee te doen aan extreme en/of tijdelijke programma’s en diëten? Dan is Shapeflix écht iets voor jou.

Je kunt het een maand lang proberen en ieder moment opzeggen waardoor je nergens aan vast zit.
Vind je het niks, dan stop je er gewoon mee:)

Now let’s HIIT IT!

Xoxo Vénise van Shapeflix