Vetverlies vs gewichtsverlies
Herken je dat? Je wilt niet afvallen, maar wel verliezen. Jij bent dan ook dag in dag uit met je eten bezig, sport je een ongeluk (of dat zou je moeten doen), zonder resultaat, terwijl je vriendinnen alles lijken te kunnen eten zonder ook maar een grammetje aan te komen. Echter wanneer jullie samen naar het strand gaan blijken ze er toch minder strak uit te zien dan je dacht. Ga jij helemaal los op de cardioapparaten in de sportschool of rennend door het bos? Denk jij dat cardio nodig is om af te vallen? Ja, flink los gaan met cardio leidt tot gewichtsverlies, maar niet op de lange termijn. En daarbij hoort ook nog de vraag: gaat je doelstelling puur en alleen over gewichtsverlies?
In kleding kunnen we er allemaal fantastisch uitzien, maar in de praktijk willen de meeste mensen strak op het strand in bikini of zwembroek kunnen verschijnen. Het gaat dus eigenlijk niet alleen om minder gewicht, maar om een betere lichaamssamenstelling: meer spieren en minder vet.
Op de weegschaal weeg je misschien wel minder na een aantal cardio trainingen, maar ben je ook daadwerkelijk in vetpercentage gezakt? Vaak is dit niet het geval. Wie alleen maar cardio doet en/of weinig eet, gaat absoluut minder wegen, maar bevordert daarmee niet per definitie de verhoudingen tussen spiermassa en vetpercentage. Vaak verslechterd dit zelfs. Vetweefsel neemt veel meer ruimte in dan spiermassa. Twee personen met precies dezelfde lengte en hetzelfde gewicht kunnen er dus totaal verschillend uitzien. De persoon met een hoger vetpercentage zal veel voller zijn dan de persoon met meer spiermassa. Bovendien zorgen spieren voor een mooie shape in ons lichaam. Vet daarentegen is vormloos en hangt alleen maar om ons heen. Dat is dus de reden waarom die vriendinnen misschien heel slank kunnen zijn, zonder dat ze een strak lichaam hebben. Ze hebben een relatief hoog vetpercentage en vet heeft nu eenmaal geen vorm…